Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Bister språklig budget

av | 29/10 2014 | Språknyheter

Den nya regeringen drar in nästan hela statsbidraget till Terminologicentrum, TNC, och vill inte ge några medel alls till svenskundervisning i utlandet. Det verkar bli bistra år för det svenska språkarbetet.

Det blev stora nyheter när regeringen meddelade att man tänker återinföra gratis entré på statliga muséer, en satsning som beräknas kosta 80 miljoner kronor. Anledningen är enligt regeringen att vi äger muséerna tillsammans och att de därför ska vara tillgängliga för alla, och kulturminister Alice Bah Kuhnke menar att detta är ett led för att minska bildningsklyftan i Sverige.

Samtidigt som man lägger 80 miljoner kronor för att huvudsakligen stockholmare ska kunna gå gratis på muséer som redan nu inte kostar mer i inträde än ungefär vad en biobiljett kostar (för vuxna, för barn är inträdet betydligt lägre) minskar man från 2016 statsbidraget till Terminologicentrum TNC med 4 miljoner – vilket bara lämnar 273 000 kr kvar.

Den nya regeringen verkar sakna språkpolitik.

Kanske är det för att fackspråk och terminologi inte är lika lätt att ta till sig som gratisentréer på muséer som det inte har skrivits så mycket om att regeringen i stort sett lägger ner det svenska terminologiarbetet, om budgeten går igenom. Men konsekvenserna blir på lång sikt stora.

Idag arbetar nio heltidsanställda på TNC med att bland annat utveckla den terminologiska infrastrukturen, utbilda i terminologilära och stödja termgrupperna som arbetar med att ta fram termer i sina respektive områden. Med ett bidrag som inte ens täcker en heltidstjänst blir det förstås inte möjligt att göra särskilt mycket av detta, och på TNC tror man att det även kommer att innebära att Rikstermbanken läggs ner och TNC:s samlingar från 1941 skingras.

Utöver de indragna medlen till TNC vill regeringen även dra in på anslagen till Svenska institutet i Rom, Aten och Istanbul, samt för informationsinsatser och svenskundervisning i utlandet. Större språkpolitiska satsningar saknas dock i budgeten – Språktidningen konstaterar att den nya regeringen helt enkelt verkar sakna språkpolitik.

Varför regeringen i princip vill lägga ner TNC förklaras till exempel inte i budgeten – inte ens på TNC har man fått någon förklaring, fått höra någon kritik mot verksamheten eller fått veta hur regeringen ser på vården av svenskt fackspråk.

Framför allt undrar jag hur regeringen tänker se till att Språklagens 12:e paragraf ska uppfyllas utan hjälp av TNC:

Myndigheter har ett särskilt ansvar för att svensk terminologi inom deras olika fackområden finns tillgänglig, används och utvecklas.

För dig som till skillnad från den sittande regeringen tycker att det är viktigt att utveckla fackspråk och terminologi, passa på att gå på Föreningen Språkrådgivning och textvårds språkdag för just detta, 20 november i Södertälje.

Länkar för mer information

2 Kommentarer

  1. Bra! Men vi borde agera på något sätt före den 20 november – fast huuuuuur? Det är så svårt att synas i bruset när man är en liten språknörd – fastän vi egentligen borde vara bäst på att synas när det gäller språk …

    Svara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Terminologi och klarspråk – rapport från seminarium – Eva Sahlström - […] Bister språklig budget – inlägg från 29 oktober 2014. […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: