Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Debatt om regeringens språkpolitik

av | 5/11 2014 | Språknyheter

Debattvågorna har svallat höga sedan det blev klart i förra veckan att regeringen vill strypa anslagen till flera språkliga verksamheter.

Som jag skrev förra veckan har regeringen i sitt budgetförslag föreslagit att dra in nästan hela det statliga anslaget till Terminologicentrum TNC, samt dra ner på anslagen till Medelhavsinstituten samt till undervisning och information om svenska utomlands.

Detta har orsakat en proteststorm i den svenska språkvärlden. Väldigt snart startades namninsamlingar för TNC och svenskundervisningen utomlands, och i både bloggar och nyhetsartiklar har språkintresserade uttryckt sin oro och bestörtning över hur regeringen utan någon utredning planerar att sänka verksamheter som har tagit lång tid att bygga upp. Språkrådet har också gjort ett uttalande.

[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”]”Det är en principsak för regeringen att inte ge anslag till TNC.”[/pullquote]

Redan förra torsdagen uttalade sig Eva Lindström, statssekreterare åt närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S), i Språktidningen om att det är en principsak för regeringen att inte ge anslag till TNC eftersom det är ett aktiebolag. Liknande uttalanden gjorde hon även i P1 Språket i tisdags.

När detta blev en principsak framgår dock inte – det var ändå en socialdemokratisk regering som år 2000 föreslog att TNC skulle bli ett aktiebolag. Och är det just bolagsformen som är problemet hade man kunnat omforma aktiebolaget till en myndighet istället.

Enligt Expressen, Svenska Dagbladet och Språktidningens chefredaktör Patrik Hadenius är det här dock förslag från finansdepartementet. Finansdepartementet ska ha framfört dessa förslag under en längre tid och den här gången fick de igenom dem.

Att besluten inte är särskilt genomtänkta visas också av att regeringen redan har hunnit backa om nedskärningen till Svenska Institutet och medger att man inte haft konsekvenserna klara för sig vad minskade bidrag skulle innebära.

Patrik Hadenius föreslår i en debattartikel att en ny språkutredning genomförs. Den senaste stora språkutredningen presenterades för tolv år sen och det är inte bara TNC och svenskan i utlandet som skulle behöva utredas utan även Institutet för språk och folkminnen, där Språkrådet ingår, har haft stora problem bland annat med nedläggningen av Språkrådets webbplats.

Det positiva med debatten är ändå att kunskaperna om vad till exempel TNC gör sprids och att fler kanske förstår vikten av att utveckla en gemensam begreppsapparat. Dessutom visar det hur lite kvalificerad språkvård behöver kosta – att TNC klarar sin verksamhet med ett så litet anslag som knappt 4,3 miljoner per år tycker jag är fantastiskt.

Länkar för mer information

Namninsamlingar

Om du vill veta mer om bakgrunden till namninsamlingarna finns mycket fakta att hämta i länkarna nedan, samt i länkarna till mitt inlägg från förra veckan.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: