Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Tidsmässig rättstavning

av | 17/4 2013 | Språknormer

Undrar du över hur ord stavades förut? Eller om Selma Lagerlöf följde sin tids stavningsnorm? Då är SAOL hist, en webbtjänst för sökning i alla SAOL:s upplagor, något för dig.

Som bekant utvecklas språk hela tiden, och en av de saker som förändras är stavningsnormen. Svenska Akademien som ger ut den ordlista som ses som svenskans stavningsnorm, SAOL (Svenska Akademiens ordlista), finansierar nu uppbyggandet av en webbtjänst där man kan söka på den äldre stavningen av ord.

Tjänsten är fortfarande under uppbyggnad, men det går bra att söka på ord redan nu. Man skriver in ett ord med modern stavning och får då se hur det har stavats i de upplagor av SAOL som det finns med i. Den första upplagan kom 1874 och den senast utgivna är den trettonde upplagan som kom 2006.

I de äldre upplagorna stod orden inte alltid i alfabetisk ordning och för dem finns det även en klickbar sidhänvisning för det ordet man sökt på. Man kan även söka med jokrar och göra jämförelser mellan olika utgåvor. Se mer under länken Instruktion som ligger högst upp till vänster på SAOL hist:s sajt.

Länkar för mer information

  • SAOL hist – en webbtjänst för sökning på ord i alla SAOL:s upplagor.
  • SAOL och tidens flykt – Svenska Akademien berättar om SAOL:s olika upplagor och hur man har resonerat runt stavningen genom åren.
  • Hur stavade man förr? – Språkrådet berättar om SAOL hist.

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Konsekvent stavning – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola - […] Tidsmässig rättstavning […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: