Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Kan man träna upp sin läshastighet?

av | 24/4 2013 | Tips och råd

Går det att träna sig till att läsa snabbare? Ja, det finns kurser, böcker och appar som hävdar att det går – men forskningen visar något annat.

Är du en sådan person som sparar artiklar, böcker, webbsidor, mejl och lösa lappar med sådant du känner att du borde läsa? Får du panik över att högarna bara blir större och större? Har du funderat över att lära dig snabbläsning för att kunna hålla dig flytande i informationsflödet?

Ja, det saknas inte möjligheter att lära sig snabbläsningsmetoder. De brukar bygga på att

  • lära sig läsa fler än ett ord i taget
  • träna sig till att utvidga synfältet så att man ser en hel rad i taget
  • inte hoppa tillbaka i texten om man inte förstår
  • inte lyssna på sin inre läsande röst utan låta ögat ”fotografera” av texten.

Man ska gärna följa texten med en penna eller ett finger. Eller som i en gratisapp som jag har testat, med en markör som man ställer in på en hastighet, till exempel 300 ord per minut.

Problemet är att det inte fungerar. Det är helt enkelt inte fysiskt möjligt att läsa flera ord i taget, att vidga synfältet för att läsa en hel rad i taget eller att ”fotografera” av texten.

Docent Kenneth Holmquist, chef för Humanistlaboratoriet vid Lunds universitet, har tillsammans med sina medarbetare studerat läsningen hos deltagare före och efter en snabbläsningskurs genom att använda blickbeteendemätare. Slutsatsen var att det inte fanns några som helst skillnader i deltagarnas blickbeteende.

Den enda mätbara skillnaden var att deltagarna trodde att de läste snabbare efter kursen.

Har du funderat på att gå en kurs i snabbläsning rekommenderar jag varmt att först läsa boken Myter och sanningar om läsning av Jana Holsanova. Här presenteras forskningsresultat där man med hjälp av avancerad ögonrörelsemätning har visat hur vi faktiskt läser – och därmed har man kunnat avliva myter som den om att man kan lära sig läsa snabbare genom att läsa fler ord i taget.

Själv tror jag att övning ger färdighet och att man helt enkelt tränar upp sin läshastighet bäst genom att läsa mycket. När man läser mycket lär man sig även att läsa på olika sätt i olika situationer, ytterligare något som beskrivs i Holsanovas bok.

Ett annat sätt att läsa snabbare är att läsa bättre skrivna texter. Eller texter som intresserar en.

Men som sagt, det finns fysiska gränser för hur mycket snabbare du kan lära dig läsa och fortfarande bibehålla förståelsen av vad du läser. Vill du inte drunkna i dina pappersbuntar och mejlfloder är det nog inte en snabbläsningskurs du ska lägga pengarna på utan en kurs i att organisera ditt informationsflöde.

Länkar för mer information

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: