Från salvelsefullt brandtal och torr akademikerprosa till innantilläsning och passionerade kärleksförklaringar – kontrasterna var stora på Grammatikdagens evenemang i Stockholm 22 mars. Och grammatikbakelsen satt som pricken över i!
Grammatikdagen på Kulturhuset i Stockholm inleddes med en Ranelid-chock – författaren Björn Ranelid talade i 45 minuter utan manus, utan att staka sig, utan att stå still och med total koll på tiden.
Det var imponerande – i ögonblicket. Efteråt kändes det som att hans salvelsefulla ordsvada egentligen inte sa så mycket mer än att svensklärare och språk är viktigt, men språkliga förändringar är barbari.
En spännande kontrast var han i alla fall till de intressanta men lite torrare akademikerna som följde: Rickard Domeij från Språkrådet talade om datorers språkkontroll och översättningsprogram, Elzbieta Strzelecka från Mittuniversitetet talade om att undervisa utifrån elevernas individuella lärstilspreferenser och Jan Svanlund, docent på Stockholms universitet, redde ut om sammansättningar har en grammatik.
Men även här blev det lite överraskande grepp som när Elzbieta Strzelecka som exempel på en kinestetisk (genom rörelse) metod för grammatikundervisning tog fram folk ur publiken som fick gestalta ett positionsschema. Att få agera satsdel och själv få flytta runt bland kamraterna för att gestalta olika meningar kändes som ett bra sätt att ge även elever med visuella, auditiva och taktila lärstilar en djupare insikt i positionsscheman (tillagt 230809: se kommentar om lärstilar nedan).
Ännu starkare blev kontrasten när författaren Johan Althoff läste innantill och illustratören Robert Nyberg visade bilder på temat Vad föreställer grammatiken? Det blev tyvärr mest en illustration över hur sövande det blir med innantilläsning.
En paus med väldigt smaskig grammatikbakelse väckte liv i publiken och sen blev det åka av när Sara Löwestam, författare och sfi-lärare, gav oss en passionerad lovsång till grammatiken – och en avslutande hatsång till verbfrasen. Lyckliga de sfi-elever som får ha henne som lärare! Förutom att hon var omåttligt rolig var hon kunnig och riktigt bra på att förmedla grammatik.
Hela dagen spelades in av Utbildningsradion, UR, och kommer att sändas och läggas ut på UR Play någon gång under april, men redan nu finns några bitar av Sara Löwestams passionerade föreläsning på Grammatikdagens webbplats.
Läs fler rapporter från språkkonferenser
Läs mer om Grammatikdagen och grammatik
- Grammatikdagens webbplats – information om vad Grammatikdagen är. Grammatikdagen finns även på Facebook.
På sidan om evenemanget på Kulturhuset finns en Youtube-film med delar av Sara Löwestams föreläsning samt pdf:er från Rickard Domeijs och Jan Svanlunds föreläsningar. - Grammatikbakelsen – bild och recept finns på Grammatikdagens sajt. Den var mycket god!
- De fyra lärstilarna Elzbieta Strzelecka talade om var
- visuella – se och läsa
- auditiva – tala och diskutera
- taktila – använda händerna
- kinestetisk – genom rörelse.
Tillagt 230809: Det finns inte vetenskapligt stöd för att det är effektivt att använda lärstilar inom utbildning, och detta anses idag som pseudovetenskap, vilket Wikipedia skriver om.
- Om du inte har koll på vad ett positionsschema eller satsschema är finns en beskrivning i Wikipedia.
- Och har du inte koll på positionsscheman vill du nog gärna kolla upp vad en verbfras är.
0 kommentarer