Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Ogooglebart fann sin plats

av | 3/4 2013 | Språknyheter

Tack vare Googles försök att styra språket har ordet ogooglebar blivit väl befäst i folks medvetanden. Ordet togs omedelbart in i Nationalencyklopedin och i sociala medier skämtas det friskt om Google.

Det tog bara en dag från att Vetenskapsradion Språket berättade att Språkrådet valt att stryka ordet ogooglebar istället för att ändra definitionen till den som företaget Google önskade innan Nationalencyklopedin, NE, tog in ordet i sin ordlista (NE är helt digital numera), där man beskriver hur det används och att Språkrådet tog bort ordet från sin nyordslista efter påtryckningar från Google.

Jonas Gruvö på NE berättade för tidningen Resumé att NE inte anser att Google har lagen bakom sig i det här fallet, men tror att Google kan ha synpunkter på NE:s definition eftersom företaget har försökt styra språkanvändningen ett flertal gånger förut.

Redan för tio år sen försökte Google få bort ordet googla från nyspråkssajten Word Spy vilket sökmotorexperten Nikke Lindqvist berättade om på sin blogg. Företaget har haft synpunkter på Merrion Websters och Oxford-encyklopedin, och enligt Jonas Gruvö har man även kontaktat olika medier angående användningen av googla.

Google är inte ensamma om att tro att man kan styra språkanvändningen bara man har tillräckligt bra advokater. New York Times berättade för två år sen om hur företag som Microsoft, Apple och Facebook försöker varumärkesskydda vanliga ord som windows, app store och like.

En del har ju undrat över varför Språkrådet vek ner sig och tog bort ogooglebar från nyordslistan, men med tanke på den enorma genomslagskraft som nyheten fick (sedan kvällen 26 mars har antalet träffar på Google ökat från 344 000 till 4 350 000, bara sen igår har antalet träffar ökat med nästan en halv miljon) kunde nog Språkrådet inte valt ett bättre sätt att uppmärksamma Googles agerande.

Google har lidit en stor prestigeförlust, folk tycker att de ägnar sig åt översittarfasoner och språkvetare påtalar deras okunnighet om språk och språkanvändning. Till exempel skrev Olle Josephson, professor i nordiska språk, i Språkspalten i Svenska Dagbladet om hur Google missat skillnaden mellan grundord och avledning.

Och i sociala medier skämtas det vilt om Google. Till exempel skrev Henrik Alfredsson en rolig lista över googlosor  som googleptisk, googliot och googlomani på Akademikerbloggen, läs själv i länken nedan. Nedan finns även länkar till tre skämtsamma twittringar och The Ogooglebar Song på Youtube.

Tidigare inlägg

Mer att läsa om ogooglebart

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: