Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Alla hjärtans dag – en dag för omtanke

av | 8/2 2017 | Årets ord, Tips och råd

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag-firandet har rötter från medeltiden, men är en ny sed i Sverige.

Under 1990-talet blev februari romantikens månad när vi på allvar började fira alla hjärtans dag i Sverige. Eller har det kanske snarare blivit en dag för omtanke?

Ja, du har väl inte missat att du i mitten av februari förväntas köpa gelehjärtan och romantiska kort till dina käraste? Den 14 februari firar vi numera alla hjärtans dag, det som på engelska kallas för Valentine’s day. Och även i den svenska almanackan är det Valentins namnsdag.

Att vi firar kärleken och romantiken går tillbaka till medeltidens England då flickor och pojkar parades ihop i låtsaspar för ett år framåt. Anledningen till att man valde 14 februari var för att man trodde att det var den dag på året då fåglarna bildade par.

Med tiden uppstod valentinkorten, vackra kort som man skickade till sin käresta. Och det skapades en legend runt valentinkorten, som antagligen inte har så mycket historisk förankring.

Det har funnits tre helgon med namnet Valentin, varav en var präst i antikens Rom. Han led martyrdöden år 270 när han hade vigt unga älskande par mot kejsarens vilja. I fängelset smugglade han ut ett brev till fångvaktarens dotter som han var förälskad i, och brevet ska ha varit undertecknat med Din Valentin. Vilket ledde till att Valentin blev unga älskande pars skyddshelgon.

I Sverige fanns det visserligen en liknande sed med ungdomar som bildade par, men den var kopplad till pingsten. Men på 1950- och 60-talen försökte kommersiella intressen få februari att bli lika romantisk som den var i USA, dit utvandrade britter tagit med sig sina valentinseder. NK och Svenska Blomsterbranschen döpte dagen till alla hjärtans dag, som ansågs ha en bättre koppling till mors och fars dag än Valentindagen.

Det dröjde dock till 1990-talet innan firandet tog ordentligt fart och dagen blev en märkesdag i den svenska almanackan där den kallas just alla hjärtans dag.

Men idag är det inte längre en dag bara för unga förälskade par, utan snarare har den utvecklats till en dag då man allmänt visar omtanke och vänskap. I skolorna ligger numera fokus på snällhet och gemenskap, och istället för att eleverna ger rosor till dem de gillar pysslar de hjärtan på fritids som de smyckar skollokalerna med.

Ytterligare ett tecken på att alla hjärtans dag inte längre bara handlar om romantik utan lika mycket om omtanke är att många hjälporganisationer passar på att marknadsföra gåvopaket som man kan ge bort istället för rosor.

Men hur skriver man alla hjärtans dag då? Ja, som jag gjort genom hela inlägget, med gemener eftersom helgdagar skrivs gement på svenska. Vill du däremot använda benämningen Valentindagen är det stort V som gäller eftersom Valentin är ett egennamn.

Läs mer om högtidsdagar

Snabba skrivtips om stor och liten bokstav från Evas skrivskola

Läs mer om alla hjärtans dag

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: