
Den romerska gudinnan Venus symbol har blivit en symbol för kvinnor och feminism, men symboliserar även metallen koppar och planeten Venus. (Foto: Adobe Stock)
Idag firas den internationella kvinnodagen över hela världen. Ära gärna dagen och världens kvinnor med att fundera över om ditt språk är jämställt.
Kvinnodagen firades första gången 1910 då den socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn instiftade en dag för stöd till kvinnlig rösträtt. Firandet spred sig till många länder och i Sverige började man fira kvinnodagen två år senare.
Sedan den ryska revolutionen splittrat arbetarrörelsen 1917 fortsatte den kommunistiska grenen att fira kvinnodagen, och fastslog datumet till 8 mars. Kvinnodagen firades sedan framför allt i Östeuropa och Sovjetunionen, men från slutet av 1960-talet tog firandet fart genom den framväxande feminismen i USA och Västeuropa.
1972 arrangerade Svenska kvinnors vänsterförbund och kvinnoorganisationen Grupp 8 det första öppna mötet i Sverige. 1977 rekommenderade FN ett allmänt firande av den internationella kvinnodagen, och den finns numera med i FN:s lista över internationella högtidsdagar. Och dagen har tappat sin socialistiska prägel.
I en del länder har internationella kvinnodagen utvecklats till en dag ungefär som mors dag eller alla hjärtans dag, då män uppmärksammar kvinnor. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel, dock mer feministisk än socialistisk med fokus på jämställdhet och lika rättigheter.
Hur kan då den språkligt intresserade bäst fira den internationella kvinnodagen? Ja, lämpligen genom att reflektera över sitt språk. Fortfarande speglar svenskan i stor utsträckning hur vi har levt tidigare, men språket följer också alltid med i samhällsutvecklingen. Det är därför det är helt naturligt att vi idag hittar möjligheter till att använda könsneutrala yrkesbeteckningar och könsneutrala pronomen och att vi reagerar mot språkbruk som uppfattas som sexistiskt.
Vill du skriva jämställt ger Språkrådet några bra tips apropå den internationella kvinnodagen. Jag har även skrivit om jämställt språk både på bloggen, i mitt nyhetsbrev samt som snabba skrivtips på min kursportal Evas skrivskola, se länkar nedan.
Mer om kvinnodagen, jämställt språk och andra högtidsdagar
- Fler inlägg om dagar förknippade med händelser i almanackan.
- Handbok för att skriva jämställt – inlägg från 16 oktober 2013, en recension av Karin Milles bok Jämställt språk.
- Feminismens påverkan på språket – inlägg från 22 oktober 2014.
- Könsneutrala pronomen i ett bredare perspektiv – inlägg från 15 augusti 2012.
- Så uttrycker du tredje person generiskt – inlägg från 3 oktober 2012.
Skrivbrevet från Evas skrivskola om jämställt språk
- Välj jämställda ord – Skrivbrevet från Evas skrivskola nr 4/2016.
Snabba skrivtips om hur du uttrycker dig könsneutralt
Läs mer om kvinnodagen
0 kommentarer