E-post och meddelanden dominerar kommunikationen på internet och 70 procent använder Facebook. Text blir en allt viktigare del av vårt liv.
Nyligen släppte IIS, Internetstiftelsen i Sverige, sin årliga rapport Svenskarna och internet. Det är spännande läsning för den som intresserar sig för hur internet påverkar samhällsutvecklingen – idag har 93 procent av svenskarna tillgång till internet.
De senaste decennierna har mängden texter i samhället ökat explosionsartat. Det beror inte bara på den tekniska utvecklingen utan även på att arbetsmarknaden har förändrats: allt fler får allt mer eget ansvar och förväntas skriva allt mer. Yrkeskunskapen har dessutom teoretiserats och dokumentationstvånget har ökat.
Rapporten Svenskarna och internet 2015 visar dock att bild och film tar allt större plats. Av de aktiviteter vi ägnar oss åt på internet kommer Youtube tvåa, och av de sociala medierna ökar Instagram mest.
Men rapporten bekräftar också vilket utpräglat textsamhälle vi lever i idag. Kommunikationen på internet domineras av e-post och textmeddelanden – nästan alla internetanvändare använder e-post ibland, 60 procent dagligen.
Men kommunikation via olika sociala nätverk ökar hela tiden. Av de sociala medierna dominerar Facebook – 70 procent av internetanvändarna använder Facebook, och nära hälften gör det varje dag. De flesta nöjer sig dock med att följa andra och gör inte så många egna inlägg i de sociala medierna.
Twitter ökar, men är samtidigt okänd mark för många som inte förstår centrala begrepp för Twitter –bara drygt 60 procent vet vad hashtag står för och inte mer än drygt hälften vet vad en tweet är.
Cirka 40 procent av användarna läser bloggar, en siffra som legat konstant under flera år. Bloggarna domineras av unga kvinnor och flickor, men i den här gruppen har samtidigt bloggläsandet och skrivandet minskat.
Trots det stora internetanvändandet känner sig inte alla delaktiga i informationssamhället. Sedan 2008 har andelen som känner sig delaktiga legat på 60 procent, och 2014 steg det till 65 procent där det ligger kvar i år. Det är framför allt de äldre som inte känner sig delaktiga, och det är också dessa som i högst utsträckning inte har tillgång till internet.
Funktionsnedsättningar förhindrar 4 procent att använda internet och datorer. Men för dem som använder internet kan funktionsnedsättningar försvåra, framför allt syn- och motorikproblem. Och de problemen ökar med åldern.
Vad betyder den här statistiken för din verksamhet? Om du tror att den har betydelse, läs hela rapporten som innehåller betydligt mer än det jag sammanfattar här.
Länkar för mer information
- Svenskarna och internet 2015 – den årliga rapporten från IIS, Internetstiftelsen i Sverige, med internetstatistik. Föredömligt väl presenterad på sajten, och man kan även ladda ner rapporten som pdf, ladda ner Excelfiler med statistikunderlaget och presentationer från de frukostseminarium där rapporten presenterades.
- En arbetsdag i skriftsamhället: ett etnografisk perspektiv på skriftanvändning i vanliga yrken – intressant bok av språkforskaren Anna-Malin Karlsson som vill få en större förståelse för läs- och skrivförmåga i ett socialt sammanhang. I inledningen beskrivs det nya textsamhället.
- Twitter – Wikipediaartikel som förklarar Twitter, inklusive begrepp som hashtagg och tweet.
0 kommentarer