Textvård

Bild på referenslitteratur som jag använder i mitt textvårdsarbete.

Viktiga böcker i bokhyllan.

Textvård använder jag som samlingsnamn för textredigering, textbearbetning,  korrekturläsning, skrivutbildning och rådgivning runt texter.

En del använder termen språkgranskning, men jag tycker att termen textvård är en mer heltäckande term för vad jag gör utöver eget skrivande.

Jag har jobbat mycket med textredigering och korrektur, och eftersom både jag och mina kunder är eniga om att jag är riktigt vass på det bestämde jag mig 2010 för att det var dags att utveckla den delen av min verksamhet.

Under läsåret 2010/2011 gick jag därför kursen Språkrådgivning och textvård, en 30-poängskurs på B-nivå, på Linnéuniversitetet. Förutom att bekräfta att det här är något jag är bra på gav kursen mig analysverktyg och en glasklar inblick i klarspråksbegreppet. Hösten 2013 påbörjade jag C-kursen i Språkrådgivning och textvård, en 30-poängskurs som går på kvartsfart under två år.

Min språkrådgivning bygger alltså både på lång praktisk erfarenhet och på akademiska kunskaper.

Jag har redigerat och korrekturläst mycket tidningsmaterial, men jag har även läst korrektur för förlag, myndigheter, reklambyråer och privatpersoner samt har sammanställt verksamhetsberättelser och uppdaterat ledarhandledningar för en större förening.

Länkar för mer information

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/textvard/