Tillbaka till Textvård

Språkrådgivning

Bild på böcker om textvård, skrivande och läsning.

Användbara böcker vid språkrådgivning.

Har ni ständiga diskussioner om hur ni ska skriva och vad som är rätt? Problem med skiftande kvalitet på texterna ni producerar? Eller överhuvudtaget problem med att producera texter?

Jag kan hjälpa er med att till exempel upprätta en intern språkpolicy med riktlinjer för hur ni ska skriva. Jag har stött på ett otal interna skrivregler och har som anställd även varit ansvarig för dem.

Våren 2011 gjorde jag praktik på myndigheten Barnombudsmannen när jag gick kursen Språkrådgivning och textvård på Linnéuniversitetet och gjorde då en analys av några av deras texter, som en del i deras arbete att utveckla sin språkpolicy.

Exempel på språkrådgivande arbete som jag kan göra är att

  • analysera några av era texter
  • analysera er webbplats, och även titta på tillgängligheten
  • utforma alternativt utveckla en språkpolicy och interna riktlinjer
  • föreläsa om till exempel nyttan och vikten av klarspråk
  • ge stöd till enskilda skribenter.

Varför anlita mig? Eftersom språk är för bångstyrigt för att analyseras enbart med automatik räcker det inte att använda de analysverktyg som finns (till exempel lix.se). Det krävs en människa också, en människa med de rätta kunskaperna.

Jag har lång praktisk erfarenhet av att arbeta med språket på en rad olika arbetsplatser, båda som anställd och som fast frilans, kombinerat med en gedigen akademisk grund.

Länkar för mer information

  • Beställning av jobb – om hur du gör för att få ett prisförslag, vilka textgranskningsnivåer jag använder och vilken typ av uppdrag jag inte tar.

Några exempel analyser jag gjorde som uppgifter på kursen Språkrådgivning och textvård

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/textvard/sprakradgivning/