Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Höstlöv symboliserar hösten

av | 6/10 2021 | Årets ord

Höstlöv, Wikimedia Commons

Höstlöv, Autumn leaves, är namnet på den här målningen från 1865 av John Everett Millais. Finns på Manchester Art Gallery (Foto: Wikimedia Commons)

Höstlöv i sprakande färger har blivit en sinnebild av årstiden höst. Själva ordet är en sammansättning av två ord som vi har använt mycket länge i svenskan.

Om du ska välja en bild till en text med höst­tema, vad är det första du tänker på att söka efter? Sanno­likt höstlöv i vackra färger. Även när du gestaltar höst i själva texten kommer du tro­ligen att blanda in löv: löv som faller, löv i olika färger, löv som flyger med vinden, löv i högar som man pulsar igenom, blöta löv på asfalt, löv som räfsas, löv som eldas.

Och det kanske inte är konstigt, för att trädens löv ändrar färg och sedan faller av är en om­välvande för­ändring av naturen om­kring oss. Löven har faktiskt alla dessa färger året om, men så länge träden får mycket ljus produ­cerar de grönt kloro­fyll i sina blad som tar över färgmässigt.

När dagarna blir kortare och solen inte står lika högt avtar klorofyll­produktionen och då syns lövens gula färger. Att en del träd­sorter får röda blad beror på att de produ­cerar anto­cyaniner som ger det röda pig­mentet. Enligt en studie från Umeå univer­sitet fungerar den röda färger som ett skydd mot solen så att trädet inte får för mycket ljus när kloro­fyllet inte är kvar i bladen.

Språkligt är höstlöv en samman­sättning av två ord som vi använt länge i svenskan. Det första ledet, höst, är belagt från senare delen av 1300-talet. Höst är tiden mellan sommar och vinter, den tid på året då man skördar och samlar in det som har mognat under sommaren. Ordet betyder just skörd och är be­släktat med ordet hösta eller inhösta som be­tyder samla in.

Ordet löv är ännu äldre – det första be­lägget är från 1279. Ur­sprunget är om­diskuterat, men det är ett ger­manskt ord. Som botanisk term används löv bara i samman­sättningar som löv­träd eller löv­skog, men i allmän­språket ser nog de flesta löv och blad som syno­nymer så länge de växer på träd.

Men när alla de där höst­löven har fallit, vad gör du med dem? Räfsar eller krattar du löv?

Ja, ska man vara nog­grann räfsar du dem. Krattan använder du när du sköter grus­gångar och trädgårds­mark och vill luckra upp och jämna ut mark­ytan eller mylla ned frön. Räfsan är ett red­skap som tidigare användes vid slåtter- och skörde­arbete och numera när vi samlar ihop löv och skräp i trädgården.

Dock på­pekar Språk­rådet att vi inte gör den här skill­naden i det fak­tiska språk­bruket. I tidnings- och roman­texter är det van­ligare att löv krattas än att de räfsas fast löven sanno­likt har samlats ihop med en räfsa och inte med en kratta.

Dessutom kan du ta det lite lugnt med räf­sandet på hösten. Klipp sönder löven på gräs­mattan med gräs­klipparen så bryts de ner, eller räfsa in dem i rabatterna där de skyddar växterna mot vinter­kylan sam­tidigt som de multnar till näring.

Fler inlägg om höst och andra årstider

Mer läsning om höstlöv

När jag skulle skriva det här blogg­inlägget fick jag Elsa Beskows ”Höst­visa” i huvudet, en sång jag sjöng i min ungdoms kör varje höst (dock hittade jag ingen in­spelning med den melodi vi sjöng).

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: