Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Tankstreck – längre än ett bindestreck

av | 14/11 2012 | Tips och råd

Tankstreck och bindestreck

Det övre tankstrecket är som synes längre än det nedre bindestrecket.

Ett av de vanligaste misstagen vid skiljetecken är att använda bindestreck istället för tankstreck. Och det beror sannolikt delvis på tangentbordens utformning.

Ett tankstreck är något längre än ett bindestreck, men trots att det är ett tämligen välanvänt skiljetecken i svenska finns det inte på någon egen knapp på datortangentborden utan man måste infoga det som specialtecken.

Typografiskt benämner man de två olika horisontella strecken för divis eller bindestreck respektive minus, tankstreck, pratminus, talstreck eller replikstreck, lite beroende på vad minuset används till.

Tankstrecket kallas på engelska för en-dash, en benämning du kanske ser i ditt ordbehandlingsprogram. I engelsk och amerikansk text används ofta ett längre tankstreck, em-dash, men det är inget man brukar använda i svenska.

Divis, bindestreck, används bland annat

  • vid avstavningar
  • i tillfälliga eller otydliga sammansättningar: glass-skål
  • i sammansättningar med förkortningar och sifferuttryck: FN-organ, 2010-talet
  • vid samordnade uttryck: svensk-tysk ordbok
  • som markering av utelämnat sammansättningsled: barn- och ungdomsverksamhet.

Minus, tankstreck, används bland annat

  • som pratminus (talstreck) vid repliker, istället för citationstecken: – Jag har alltid gjort mitt bästa, sa hon.
  • som tankstreck för att markera paus, inskott eller tillägg: Han hoppades att hon skulle komma i tid – eller inte alls, Vi gick alltid – eller i alla fall de flesta gångerna – den snabbaste vägen hem.
  • i betydelsen från … till i uttryck för perioder, omfång eller sträcka – och i dessa fall skrivs tankstrecket utan mellanrum före och efter: barnen är 1–5 år, Öppet 9–17, tåget går sträckan Stockholm–Göteborg.
  • som uttryck för relationer: Sjöwall–Wahlöö, stad–landsbygd
  • i betydelsen mot: matchen Sverige–Tyskland.

För att hitta det korta tankstrecket i ditt ordbehandlings- eller layoutprogram tittar du under Infoga specialtecken och letar efter kort tankstreck eller en-dash. I menyn finns det troligen ett kortkommando som du kan använda nästa gång.

Har du Microsoft Word autokorrigerar programmet ett bindestreck till ett tankstreck om du gör ett mellanslag före och efter. Det hjälper dig dock inte när du till exempel ska skriva ett pratminus eller använda tankstrecket i betydelsen från … till. Kortkommandot för tankstreck är ganska omständligt i Word, men om du klickar på tankstrecket när du är i menyn Specialtecken kan du välja Kortkommando och där lägga till ett eget kortkommando som du tycker är enklare.

Fler inlägg och snabba skrivtips om tankstreck

Mer läsning om hur du använder tankstreck, bindestreck och andra skiljetecken rätt:

 

11 Kommentarer

  1. Ett ”respektive” har halkat lite snett här:
    ”Typografiskt benämner man de två olika horisontella strecken för divis eller bindestreck respektive minus eller tankstreck, pratminus, talstreck eller replikstreck”
    ska vara
    ”Typografiskt benämner man de två olika horisontella strecken för divis, bindestreck eller minus respektive tankstreck, pratminus, talstreck eller replikstreck”

    Mvh /Johan
    korrare

    Svara
  2. Nej, det har inte hamnat snett, däremot var nog meningen onödigt otymplig. Jag har ersatt ett ”eller” med ett kommatecken i hopp om att det ska bli lite tydligare.

    Det kortare tecknet heter divis eller bindestreck. Det lite längre heter minus, tankstreck, pratminus, talstreck eller replikstreck (se Typografisk handbok och Svenska skrivregler). Sen är det förstås förvillande att det är bindestrecket man använder som minustecken när man skriver tal, medan tankstreck inte ska användas som minustecken … (tillagt 150311: fast här har jag inte riktigt rätt, se kommentarer längre ner.)

    Svara
  3. Hej!

    Jag har en separat dator för manuskript av olika slag. Vid dialoger behöver i varje fall jag ”pratminus”.
    Det är bara det att datorn (hp Compac 2530p) saknar numeriskt tangentbord. Att koppla i och ur ”Num Lock” är alldeles för knöligt.

    Datorn i sig är liten och smidig (12 ” skärm) och bra att kunna ta med sig om man ska jobba borta.

    Tacksam för tips om genväg(ar).

    Med vänliga hälsningar

    Per Sjöswärd
    .

    Svara
  4. Det är inte riktigt som Eva påstår vare sig att man i typografiskt väl utformad text bör använda bindestreck när man skriver tal med subtraktionstecken eller att det skulle vara helt fel att använda halvfyrkantstankstreck (en-dash) som subtraktionstecken.

    Förvisso finns i de flesta datortypsnitt ett särskilt matematiskt minustecken, som har samma bredd, höjdläge och avstånd till kringliggande tecken (typografiskt ”kött”) som ett plustecken. Resultatet vid matematiska uttryck blir förstås bäst om man använder det.

    Men om man inte kan åstadkomma det matematiska minustecknet, ger det vanliga halvfyrkantstankstrecket ett typografiskt mycket bättre resultat än bindestrecket, som är alldeles för kort och ger ett haltande och otydligt grafiskt intryck. (I vissa typsnitt kan det dessutom luta uppåt åt höger.)

    Se en jämförelse här:

    8=8
    8+8
    8−8 (matematiskt minus)
    8–8 (typografiskt halvfyrkantsminus/tankstreck)
    8-8 (divis/bindestreck)

    Jfr gärna artikeln Minustecken på svenska Wikipedia
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Minustecken#Liknande_tecken

    Datorprogram som utför beräkningar brukar dock kräva att man använder bindestreck för subtraktion, men typografiskt är det fel.

    Övriga matematiska operatorer har också samma längd som likhetstecknet, plustecknet och matematiskt minus, så uttrycken linjerar när man använder dem:

    8=8
    8+8
    8−8 (matematiskt minus)
    8×8
    8÷8
    8±8
    8>8
    8>8
    8¬8

    Svara
    • Tack för din långa kommentar. Jag har dock inte skrivit något om matematiska tecken, så jag påstår inget om hur man bör skriva subtraktionstecken. Men det stämmer att minustecken skiljer sig från bindestreck och tankstreck, det tar både Skiljeteckensboken och Svenska skrivregler upp (fast det står inget i de böckerna om hur man hittar tecknet i sitt ordbehandlingsprogram).

      Svara
  5. Tack för svar!

    Jag hoppas att du inte uppfattade min kommentar som hård i tonen eller överdrivet ifrågasättande; det var absolut inte alls min avsikt – jag försökte bara hålla den kortfattad och saklig. Jag hade tolkat in att formuleringen
    ”det är bindestrecket man använder som minustecken när man skriver tal, medan tankstreck inte ska användas som minustecken”
    i din tidigare kommentar verkligen handlade om subtraktionstecken vid tal i matematiska uttryck.

    Och Svenska skrivregler, 3 utgåvan 2008 (jag kan ibland uppleva de senaste upplagorna av skrivregelsamlingen som nästan överdrivet detaljerade i sina anvisningar), verkar faktiskt försöka ge en anvisning om hur man kan infoga det matematiska minustecknet när man skriver på en Windows-dator: på sidan 242, överst under punkten 16.2.3. Fast jag är inte säker på att den instruktion som ges i boken är användbar.

    På en dator med Mac OS kan man infoga tecknet med hjälp av teckenvisaren i toppmenyn.
    På en Windows-dator är det kanske enklast att kopiera tecknet från exempelvis den nämnda Wikipedia-artikeln ”Minustecken”
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Minustecken
    och klistra in det i det dokument man arbetar med därifrån.

    Med vänlig hälsning

    Magnus Andersson
    Uppsala

    Svara
    • Ja, nu ser jag vad jag skrivit, jag kollade bara inlägget och inte tidigare kommentarer … jag kom inte ihåg den kommentaren, det var rätt länge sen jag skrev den. Mitt misstag. Och du har alldeles rätt och jag har fel.

      Svenska skrivreglers anvisningar för att få fram ett minustecken i Windows funkar, jag provade det nu. Men det är ju lite märkligt att det inte finns något lättare sätt att skriva det på, jag hittar det inte bland Specialtecken i Word och i Indesign (som ju ändå är ett program för att formgivning) finns det inte heller med bland specialtecknen.

      Svara
  6. Lite sent, men man kan trycka ctrl samt minus på det numreriska tangentbordet.

    Svara
    • Ja, det är det kortkommando som ligger i Word. Rätt otympligt tycker jag, särskilt när man skriver på en bärbar dator utan numeriskt tangentbord. Så jag lägger in ett enklare kortkommando istället.

      Svara
  7. Jag lärde mig idag att man kan skriva tankstreck i Word genom att skriva Ctrl+minus. Det ska vara minuset på det numeriska tangentbordet och inte det som sitter på näst understa raden på det vanliga tangentbordet. Så är det i varje fall på mitt. Tidigare har jag alltid skrivit tankstreck genom att skriva Alt+0150 på det numeriska tangentbordet. Det fungerar fint, men detta för mig nya sättet är ju enklare.

    Svara
    • Som jag skrivit ovan tycker jag att det är ett otympligt kortkommando och föredrar att lägga in ett enklare, som dessutom funkar även när man inte har ett numeriskt tangentbord.

      Svara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tankstreck på tangentbordet - Evas skrivskola - […] Tank­streck – längre än ett binde­streck […]
  2. Tankstreck eller bindestreck - Evas skrivskola - […] Tank­streck – längre än ett binde­streck […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: