Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Sänk kognitiva trösklar

av | 17/12 2014 | Tips och råd

Internet har både förenklat och komplicerat vår tillvaro. En del har större svårigheter att använda webben, men alla gynnas av sänkta kognitiva trösklar.

På E-delegationens konferens Tillgänglig webb som jag skrev  om förra veckan talade även Stefan Johansson. Han forskar om kognitiv tillgänglighet på KTH, jobbar som konsult på Funka.nu samt med Begripsam, ett projekt med syftet att öka kognitiv tillgänglighet.

Internet har ökat tillgängligheten för många, men också satt upp nya kognitiva trösklar. Kognition handlar om hur vi tänker, förstår, kommer ihåg, lär oss, fattar beslut och löser problem. Detta kan vi alla ha problem med om vi till exempel är trötta eller miljön vi befinner oss i är stökig.

Vi kan alla ha problem med kognitionen ibland.

Men en del har den här typen av problem hela tiden så att deras vardag påverkas, till exempel personer med adhd, add, autism, asperger, dyslexi, afasi, demens, språkstörning eller utvecklingsstörning. Sänker du de kognitiva trösklarna på din sajt hjälper du dessa besökare – och de flesta andra eftersom vi som sagt alla kan ha problem med kognitionen ibland.

– Ju längre tid det tar, desto sämre går det – man tappar besökare som inte orkar hålla kvar fokus. Förenkla! Ingen kommer att kritisera er för att det blev för lätt! sa Stefan Johansson bland annat.

Inom Begripsam-projektet arbetar personer med olika typer av kognitionssvårigheter och man har tillsammans tagit fram en tio-i-topplista över hur man önskar att sajter ska vara:

  1. Det ska stå still på sajten – inget som blinkar, rör sig eller låter!
  2. Sajten ska ha en bra sökfunktion, helst med stavningshjälp.
  3. Sajtens upplägg ska vara logiskt och bygga på igenkänning.
  4. Text ska kunna läsas upp.
  5. Det ska vara lätt att hitta kontaktuppgifter.
  6. Sajten ska kunna fungera i mobilen – om man inte har råd att ha både mobil och dator väljer de flesta mobil som man kan göra mer med.
  7. Sajten ska inte ha popup-rutor.
  8. Bilder är bra – om de är relevanta. En bild kan vara relevant av flera orsaker, till exempel att den är minnesstödjande.
  9. Designen ska vara ren och enkel.
  10. Språket ska vara tydligt.

De flesta av punkterna tycker nog även webbanvändare utan kognitionssvårigheter är att föredra. Vill du veta lite mer om de olika punkterna så finns Stefan Johanssons föredrag på film, länk nedan.

Dagen efter seminariet tog jag bort min ruta på startsidan där de fem senaste blogginläggen turades om att glida fram. Nu jobbar jag på en mobilversion av min sajt. Under 2015 kommer jag att fortsätta att arbeta för att min verksamhet och min sajt ska vara så tillgänglig och inkluderande som möjligt.

Nu tar bloggen jullov. God jul och gott nytt år!

Länkar för mer information

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vikten av att skriva klarspråk – Eva Sahlström - […] Sänk kogni­tiva trösk­lar – inlägg från 17 december 2014. […]
  2. Att skriva inkluderande – ett blogginlägg av Eva Sahlström - […] Sänk kognitiva trösklar – inlägg från 17 december 2014. […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: